Kira-kira 32.7 peratus rakyat Malaysia berumur 18 tahun dan ke atas
kini menghidap penyakit darah tinggi, kata Menteri Kesihatan Datuk Seri
Liow Tiong Lai.
Beliau berkata ini dikesan melalui kajian rintis
mengenai pengambilan garam dalam kalangan rakyat Malaysia yang
menggunakan kaedah analisis air kencing selama 24 jam pada tahun lepas.
"Kandungan
purata pengambilan garam oleh rakyat Malaysia ialah 8.7 gram sehari,
iaitu 1.7 kali lebih tinggi berbanding saranan Pertubuhan Kesihatan
Sedunia (WHO) iaitu 5 gram sehari.
"Dalam kajian yang sama, didapati
sos kicap soya merupakan makanan utama yang menyumbang kepada kandungan
garam yang tinggi dan kaum lelaki merupakan golongan yang mengambil
lebih banyak garam berbanding wanita," katanya dalam perutusan sempena
Minggu Kesedaran Garam Sedunia 2013.
Justeru, beliau menggesa orang
ramai supaya melaksanakan langkah pengurangan garam dengan melakukan
pemeriksaan kesihatan secara rutin dan menyasarkan tekanan darah (BP)
pada paras optimal iaitu 120/80 mmHg atau kurang.
"Selain
itu, hadkan pengambilan garam kepada kurang daripada satu paras sudu
teh sehari semasa penyediaan makanan, memasak dan di meja makan.
"Gunakan
perisa asli seperti rempah ratus, daun sup atau limau untuk menambah
perisa berbanding penggunaan garam, sos atau penambah perisa yang lain,"
katanya.
Liow juga menyeru orang ramai supaya mengambil dua sajian
buah-buahan dan tiga sajian sayur-sayuran sehari, amalkan aktiviti
fizikal atau senaman yang berkesan dan pupuk minda sihat melalui
penanganan stres, tidak merokok dan sihat tanpa alkohol.
Katanya
pengambilan garam secara berlebihan boleh meningkatkan tekanan darah dan
berkait rapat dengan kejadian penyakit darah tinggi.
"Pengurangan pengambilan garam boleh mengurangkan tekanan darah dan kejadian strok serta penyakit jantung," katanya.
Kempen
Minggu Kesedaran Garam Sedunia ke-6 yang akan berlangsung pada 11
hingga 17 Mac, ditujukan khusus kepada industri makanan, katering,
pengusaha atau pengendali makanan (chef) dan tukang masak di restoran
dengan tema " Less Salt Please" (Kurangkan Garam).
Kata Liow, pihak kementerian sedang berusaha merangka strategi pengurangan garam untuk Malaysia.
"Antaranya
sebanyak 16 item makanan yang mempunyai kandungan garam yang tinggi
iaitu daripada kategori biskut, kicap, mi segera, makanan ringan dan
daging beku telah diturunkan kandungan garamnya sebanyak dua hingga 40
peratus daripada tahap asal sejak tahun 2011 hingga 2012," katanya.
Sumber: Sinar Harian
amalkan gaya hidup sihat
ReplyDelete